menu

Kempování v Norsku aneb skutečný příběh divokého kempování s obytňákem

Marty the Van 16. 02. 2024
CestováníBlog

Chceš kempovat v Norsku?

O tom, že Norsko je rájem kempařů a výletníků z celého světa, se už napsalo dost. Není to jen kvůli neskutečné a divoké norské přírodě, ale také kvůli přátelským norským zákonům o kempování, trávení času v přírodě a během léta i díky nekonečnému dennímu světlu. Dalším důležitým faktorem, proč je kempování v Norsku tak populární, je finanční stránka. Pokud chceš zemi skutečně pořádně objevit a procestovat, musíš si připravit pořádný balík, protože se jedná o jednu z nejdražších zemí v Evropě. Kempování samozřejmě výdaje na cestování značně snižuje, a proto je to lákavá destinace i pro cestovatele s omezeným budgetem.

Toto vše nás přesvědčilo o tom, že se na takový výlet s naší upravenou dodávkou vydáme. Cesta z Prahy na Nordkapp a zpět nám trvala 2 měsíce, přičemž většinu času jsme strávili právě v Norsku. V tomto článku se s tebou podělíme o naše zkušenosti z (převážně) divokého kempování. Přinášíme nejen informace a tipy, které se ti mohou na podobné cestě hodit, ale i inspiraci, protože pokud se pro Norsko v dodávce rozhodneš, nebudeš litovat.

Proč je to v Norsku jinak?

Za možnost divokého kempovaní v Norsku vděčíme Allemannsrettenu, což by se dalo do češtiny přeložili jako „veřejná přístupnost krajiny“. Jedná se o unikátní koncept, který definuje přístup k přírodě a venkovskému prostředí. Tento základní princip, hluboce zakotvený v norské kultuře, umožňuje lidem volně prozkoumávat a užívat si přírodní krásy země, a to i na soukromých pozemcích, s určitými omezeními a povinnostmi. Allemannsretten umožňuje každému aktivně odpočívat v přírodě, pokud tím nenarušuje právní předpisy a neškodí přírodě ani zájmům jiných.

Allemannsretten v praxi

Kempovat tedy můžeš téměř kdekoli ve volné přírodě, s výjimkou obdělávané půdy a pastvin, a to až na dobu 48 hodin na jednom místě. Také bys měl/a být alespoň 150 metrů od nejbližšího obydleného domu nebo chaty. Pokud chceš zůstat na stejném místě déle nebo se nacházíš v blízkosti obydleného domu či chaty, musíš získat souhlas vlastníka pozemku.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme kempovat/parkovat ve větší vzdálenosti než 150 metrů, a to nejen kvůli zachování soukromí pro všechny, ale i proto, že si to v Norsku skutečně můžeš dovolit. Zapomeň na husté zástavby, nekonečné ohraničené soukromé pozemky nebo nemožnost odbočit z hlavní cesty a zajet do lesa. Skutečně velkorysý přírodní prostor, který Norsko nabízí, ti dovoluje zaparkovat v naprostém soukromí, bez obav, jestli někomu nesvítíš do obýváku.

Wildcamping – jak na to

Pokud nemáš předchozí zkušenosti s wildcampingem, neboli kempováním na divoko, a Norsko je tvou první destinací, nemusíš se ničeho bát. Stačí pár dní a brzy se budeš cítit jako zkušený kempař. Pod pojmem wildcamping si ale každý představí něco jiného. Pro někoho je to parkování na útesu s výhledem na moře, ale pro nás je wildcamping klidně i možnost přespat v přírodní odbočce u rušné cesty, pokud už máme dost řízení.

Divoké kempování má několik společných rysů:

  • Kempování/parkování je bezplatné
  • Většinou nejsou k dispozici žádné služby (toaleta, voda, elektřina)
  • Někdy se můžeš setkat se slabým pokrytím mobilního signálu
  • Větší míra soukromí, pokud zůstáváš v přírodě

Na Norsku je skvělé, že dokonce i negativa wildcampingu vlastně nemusí být žádný problém – najdeš zde čisté a dostupné veřejné toalety, dostatek vody téměř všude a skvělé pokrytí mobilního signálu.

Naše tři nejoblíbenější divoká místa ke kempování, na kterých jsme byli:

1. Bezplatné parkoviště u idylické pláže Silsanden

Pláž Njervessanden

Spangereid, Agder

Navštivte tuto krásnou pláž v okolí města Spangereid v jižním Norsku. Njervesanden není tolik turisticky známá, ale o to krásnější typická norská pláž s nádhernou přírodní scenérií, čistými břehy a osvěžujícími severními vodami. Pláž je obklopena nízkými skalami, borovicovými lesy a typickými norskými domky.

U pláže naleznete skvělé a nové bezplatné parkoviště, nová sociální zařízení s teplou vodou, venkovní sprchy, několik volejbalových a dětských hřišť, stejně jako kempingové posezení.

V okolí se dá pohodlně dostat například k Lindesnes majáku, který je jeden z nejkrásnějších a největších v regionu. Hezkou procházkou se dostanete do unikátní podmořské restaurace Under.

Doporučujeme si také užít večer při západu slunce přímo na pláži, která je skutečně nádherná a velká, a proto si každý najde svůj kousek soukromí.

2. Parkování u vyhlídky a ledovce Bøyabreen

Vyhlídka Ledovec Bøyabreen

Fjærland, Vestland

Uprostřed malebné krajiny Norska leží Bøyabreen, působivý ledovec, který každoročně přitahuje návštěvníky z celého světa. Tato přírodní památka nabízí nejen úchvatné pohledy na ledovcovou krajinu, ale také bohatou přírodní rozmanitost a průzračné jezero no i jedinečné příležitosti k turistice a objevování.

Pro návštěvníky cestující autem jsou k dispozici parkoviště v blízkosti ledovce Bøyabreen. Parkovací zařízení jsou prostorná a nabízí snadný přístup k hlavním turistickým trasám a výhledovým místům. Od parkoviště můžete snadno pokračovat pěšky k ledovci a okolním atrakcím. K ledovci vám to potrvá necelých 10 minut.

Ledovec Bøyabreen nabízí návštěvníkům nezapomenutelné pohledy. Od mírných vyvýšenin můžete obdivovat monumentální ledovcové útvary, které se majestátně tyčí nad krajinou. Čistý horský vzduch a téměř neporušená příroda přidávají k celkovému zážitku a činí z návštěvy Bøyabreen nezapomenutelný zážitek.

Okolní oblast nabízí řadu dalších atrakcí a aktivit. Přírodní park v blízkosti ledovce je ideální pro pěší turistiku, cykloturistiku a pozorování divoké zvěře. Turistické stezky procházejí lesy, vodopády a jiné malebné přírodní scény, které stojí za to vidět. Také můžete navštívit nedaleké horské vesnice a seznámit se s místní kulturou a historií.

Hned vedle parkoviště se nachází restaurace, z které je přímý výhled na ledovec a jezero, a proto vás výhledy určitě očarují a přidají chuť k jídlu.

3. Divoké parkování na Lofotech

Etiketa divokého kempováni a zásady „leave no trace“

Etiketa wildcampingu a zásady „leave no trace“ (nechat místo tak, jak jste ho našli) jsou klíčové pro zajištění, že krása a biodiverzita přírody budou zachovány nejen pro nás, ale i pro budoucí generace. Tyto principy jsou základem pro minimalizaci dopadu na přírodu při kempování v divočině a podporují udržitelný a respektující přístup k venkovním aktivitám.

Jak minimalizovat dopad na přírodu?

Hlavní myšlenkou zásad „leave no trace“ je opustit místo v takovém stavu, v jakém jsi ho našel, nebo ještě lepším. To znamená nejen odnášet odpadky, ale také minimalizovat fyzický a vizuální dopad tvé přítomnosti. Cílem je, aby po vašem odchodu nebylo možné poznat, že jste na daném místě byli.

Jak najít vhodná místa pro kempování

Pokud nechceš nechat nic na náhodě a své místo si chceš prohlédnout dopředu, doporučujeme využití aplikace Park4night. V ní najdeš místa přidaná od jiných cestovatelů a můžeš zde vidět i jejich recenze a popis služeb, které na daném místě lze očekávat. My jsme tuto aplikaci využívali denně, a to nejen pro hledání místa, kde strávit noc a kde se vysprchovat, ale i kde zaparkovat ve velkých městech s obytným vozem. Nic však není dokonalé a některá místa mohou být již nevhodná pro kempování nebo obsazená. Díky velikosti databáze míst, a speciálně v Norsku, určitě najdeš to pravé. My doporučujeme dívat se na recenze a hodnocení, ale především jít se přesvědčit na vlastní oči. Jsi přece na dobrodružné výpravě!

Pokud se ti plánovat moc nechce, zejména Norsko je ideálním kandidátem na to být zas trochu spontánní. Zastav, kde se ti to zrovna líbí. Nejlepší místa jsou mimo hlavní silnice a tahy, a proto budeš muset svého vnitřního dobrodruha pořádně probudit, pokud chceš zažít něco skutečně jedinečného.

Na naší cestě jsme vhodná místa hledali podle nálady. Pokud jsme měli čas, tak jsme hledali podle sebe, nebo se nechali překvapit, co nás na cestě potká. Někdy jsme například potřebovali pracovat nebo doplnit vodu a zastávky jsme pečlivě plánovali. Je to zcela na tobě.

Tip: Norsko nám změnilo představu o odpočívadlech. Norské „rasteplass“ nemá s tím českým tolik společného. Většinou se jedná o moc hezké místo s krásným výhledem, piknikovými lavicemi a často i s veřejnými a čistými toaletami s vodou. I když se někdy nacházejí vedle silnice, v noci provoz většinou utichne a dá se tady vyspat do růžova. Pokud není značkami indikováno jinak, můžeš zde bez problémů strávit noc, vytáhnout si gril a dát si dobrou večeři. Většinou narazíš i na jiné kempaře, s kterými se můžeš podělit o své zážitky nebo cestovatelské rady. Tak jen pro představu, vyhlídka Fjærlandsfjorden se nachází přímo na rasteplass, kde můžeš parkovat a probudit se do tak nádherných výhledů.

Vyhlídka Fjærlandsfjorden

Fjærlandsfjorden, Vestland

Fjærlandsfjorden je jedním z nejkrásnějších fjordů v Norsku a výhled na něj je dechberoucí. Z vyhlídky můžete pozorovat jeho zrcadlově klidnou vodní hladinu, obklopenou vysokými horskými masivy pokrytými sněhem nebo zelenými lesy. Při dobrém počasí se fjord leskne v různých odstínech modré a zelené, což krásně kontrastuje, tak nezapomeňte zabalit fotáky. Lodě a čluny plující fjordem vytvářejí krásné pozadí.

Vyhlídka na Fjærlandsfjorden je místo, kde čas zastaví svůj běh a příroda vás naplní klidem a obdivem k jejím nesmírným krásám. Na místě je k dispozici několik piknikových stolů, u kterých si můžete vychutnat své jídlo nebo sklenku vína s úchvatnými výhledy.

K dispozici jsou také velmi čisté toalety, takže vám ke štěstí skutečně nic nebude chybět.

Pokud máte karavan, zkuste strávit noc a užít si výjimečnou snídani s nádherným výhledem.

Střet s realitou

Musíme ale vnést do této pohádky i trochu zdravého realismu. Hlavně kvůli popularitě a faktu, že kempování je v Norsku téměř národním sportem, je počet obytných vozů a kempařů, zejména během letní sezóny, opravdu vysoký. To pocítíš speciálně na ostrovech jako jsou Lofoty, které se na takový příval obytných vozů ještě nestihly úplně připravit. Parkoviště bývají většinou přeplněná a najít místo na samotě pro parkování může být problém. Pokud máš vyhlédnuté místo, kde skutečně chceš strávit noc a kempovat, doporučujeme přijet brzy, ideálně kolem třetí hodiny odpoledne. K rušnu na silnicích, odpočívadlech a parkovištích může přispívat i proměnlivé norské počasí, které v případě silného deště nedovolí vozidlům bez pohonu 4×4 parkovat mimo zpevněné cesty.

Norsko je velmi populární zejména mezi německými kempaři v důchodu, které potkáte téměř na každém kroku. Na druhou stranu, natrefit na domácí norské kempaře je vzácné, i přestože obytňák uvidíš zaparkovaný u téměř každého druhého domu.

Velká města jako Bergen, Stavanger nebo Tromsø sice nabízejí dostatek parkovišť i pro obytné vozy, ale parkovné se může vyšplhat do astronomických výšek. Pokud chceš navštívit město, doporučujeme parkovat mimo centrum a vzít si kolo nebo využít městskou hromadnou dopravu.

Dávej pozor také na placená místa a místa s omezeními. Doporučujeme dodržovat všechna pravidla, protože tě může dovolená kvůli pokutám vyjít skutečně draho.

Výdaje spojené s řízením v Norsku

Pokud se chceš vyhnout pokutám, u zpoplatněných norských cest a trajektů je to už těžší. Ještě předtím, než vyrazíš na cestu, si důkladně přečti, jak se registrovat k digitálním mýtným poplatkům. V Norsku se systém výběru mýtného a poplatků na silnicích liší. Místo dálničních bran a tradičních mýtných stanic využívá systém automobilových mýtných kamer a elektronických registračních zařízení, která automaticky registrují průjezd vozidel přes mýtné body a efektivně tak sbírají poplatky. Přihlas se do systému AutoPASS a více se neobávej. Placeným úsekům se většinou nevyhneš, a proto je potřeba se s nimi smířit.

Neumíš si představit kolik tě to celé vyjde? Máš rád/a příklady? Tak pojďme na to!

Předpokládáme:

Náklady na jednosměrnou cestu budou:

Podobně je to i s trajekty. Někdy sice můžeš zvolit alternativu po cestě, ale většinou bude určitě delší a složitější. My nedoporučujeme se trajektům vyhýbat, spíše naopak. Je to příjemná změna, při které si odpočineš. Průměrná cena za jednu cestu trajektem, která většinou trvá kolem 5 minut, bude kolem 20 EUR ~ 200 NOK. Pokud si zopakujeme příklad výše a tedy chceme odhadnout celkové náklady na trajekty pro trasu z Kristiansandu na Nordkapp, počítáme 3 trajektové přepravy s průměrným poplatkem 20 EUR, pak:

3 × 20 EUR = 60 EUR

Více informací o (nejenom) trajektové dopravě najdeš zde.

Sprchy a osobní hygiena

Asi se všichni shodneme na tom, že čistota je půl zdraví. I když v obytném vozidle a na cestách to může být složitější a čistota bude méně než půl zdraví, v Norsku je to zase o něco jednodušší. Proč? Existuje mnoho veřejných míst, kde si můžeš sprchu dopřát za menší poplatek. Tento poplatek většinou nepřesáhne víc než 3 EUR ~ 30 NOK a máš soukromí a dostatek teplé vody. Sprchy najdeš i na nejméně očekávaných místech, například v potravinách Joker, které někdy nabízejí tuto službu. Také hledej na soukromých placených parkovištích, tzv. „Bobilparken“. V těchto zařízeních si většinou zakoupíš žetony do sprchy, nebo k využití pračky a sušičky. Pokud jsi dostatečně asertivní, klidně se zastav v některém kempu a zeptej se na možnost využití sprchy za případný poplatek, nám se to párkrát bez problémů povedlo.

Další možností jsou přenosné sprchy, které máš v kempařské výbavě. Když nemáš problém v přírodě najít místo na samotě a soukromí, vyhřej sprchu na slunci, zavěs za strom, použij biodegradabilní přípravky a jdi na to! Ovšem nejlepší a nejlevnější možností osvěžení a zároveň přírodní „sprchy“ je vykoupat se v některém z nesčetných norských jezer a fjordů. Nebude to asi náhoda, že i tato přírodní metoda je v Norsku mezi kempaři tak oblíbená.

A co když chci pohodlíčko a vydechnout si od přesouvání?

Máš plánování a přesouvání plné zuby? Přivítal/a bys horkou sprchu a prostě se o nic na chvíli nestarat? Není lepšího řešení, než zajít do oficiálního kempu. V Norsku je kempů skutečně mnoho, a to hlavně kvůli rostoucí popularitě kempování. Kempy najdeš i v nejvíce odlehlých oblastech, kde nejsou ani potraviny. Ceny za kempy jsou vyšší než ve zbytku Evropy, ale liší se podle lokality a vybavení a mohou se pohybovat od 25-50 eur na noc za obytný vůz a dvě osoby. Nový kemp, nová pravidla. V některých kempech máš v ceně i sprchu nebo dokonce pronájem kol a lodiček. Někde naopak musíš doplácet téměř za každý servis navíc. I tady platí, příprava a průzkum možností šetří peníze.

Naše tři nejoblíbenější kempy byly:

1. Lofoten beach camp na Lofotech, hned u pláže Skagsanden

Pláž Skagsanden

Flakstad, Nordland

Jedinečná pláž na Lofotech, kterou se oplatí zažít! Ať už jste vášnivým surfařem, milovníkem posedávání a čtení na pláži, nebo zapáleným turistou, tuto pláž si musíte vychutnat. Najdete zde vše, co potřebujete k strávení nádherného dne na Lofotech.

Skagsanden nabízí krásný čistý písek, širokou pláž a ledové vody moře. Ve vodě se nenachází žádné skály, a proto jsou zde skvělé podmínky pro surfování. K dispozici je půjčovna surfů, ale i surfařská škola, pokud se chcete učit. Na pláži najdete Lofoten Beach Camp, jeden z nejlepších kempů na Lofotech, který jednoznačně doporučujeme. V rámci kempu je k dispozici sauna s nádherným výhledem na pláž, a po saunování se můžete jít osvěžit přímo do moře. K dispozici je také útulná restaurace, kde si můžete dát snídani, oběd či večeři. Můžete sedět uvnitř obklopeni stylovými surfy, nebo venku na terase s nádherným výhledem.

Pokud neplánujete zůstat v kempu několik dní, můžete využít veřejné parkoviště a užít si pláž jen na pár hodin.

Doporučujeme zde zůstat i na západ slunce nebo na polnoční slunce, což byl pro nás, a věříme, že bude i pro vás, nezapomenutelný zážitek.

2.  Oldevatn camping,  hned u jezera Oldevatnet

Oldevatnet

Stryn, Vestland

Oldevatnet je nádherné jezero, které naleznete v oblasti Stryn, v kraji Vestland v srdci Norska. Jeho krásné modré vody obklopené malebnými horami a ledovci vytvářejí nezapomenutelný pohled, který vás okouzlí.

Cesta k Oldevatnet je snadná. Z města Stryn, které je dobře dostupné autem i veřejnou dopravou by cesta měla trvat přibližně 20 minut autem. Lokalita je naprosto skvělá pro lidi, kteří chtějí na chvíli uniknout od přeplněných turistických atrakcí.

Oldevatnet nabízí nepřeberné množství aktivit na zemi a na vodě. Můžete se tu věnovat turistice po nádherných stezkách kolem jezera, kempovat v přírodě, rybařit nebo jen relaxovat a obdivovat okolní krajinu. Pokud přijedete během sezony, doporučujeme výlet na Klovane. V zimě je tato oblast populární také pro lyžování a snowboarding.

Nezapomeňte si přinést fotoaparát, protože přírodní krásy, které tu naleznete, si budete chtít odnést s sebou domů. Při východu a západu slunce se nabízí neuvěřitelné příležitosti k fotografování, když se okolní hory zbarví do zlatova a jezero zrcadlí nádherné oblohy.

3.  Hoddevik strandcamp v surfařském ráji Hoddevik

Hoddevik

Hoddevik, Nordfjord

Hoddevik, malebná pláž ukrytá mezi vysokými horami na západním pobřeží Norska, nabízí nejen vynikající podmínky pro surfování, ale také fascinující okolí, které můžete prozkoumat pěšky. Přírodní stezky vás zavedou k nejvyšším bodům okolních hor, odkud se vám naskytne nádherný pohled na celou oblast až k horizontu Atlantského oceánu. Jedním z oblíbených výletních cílů je nedaleký vrch Kjerringa, známý svými impozantními skalními formacemi a nádhernými výhledy na západní norské pobřeží.

Pro milovníky historie je zde možnost navštívit starobylé osady a pozůstatky z dob Vikingů. Výlety jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, od rodin s dětmi po zkušené turisty, a stezky nabízejí různé úrovně obtížnosti. V blízkosti Hoddeviku naleznete také kemp a parkoviště, což usnadňuje plánování vícedenního pobytu.

Na parkovišti je k dispozici samoobslužný kiosk s potravinami a občerstvením a na recepci kempu je také nabídka občerstvení. K dispozici jsou čisté veřejné toalety, kde se dá i převléct.

Během sezony se každý den koná lekce jógy v staré stodole, což přidává na atmosféře a zážitku. Takže, ať už jste surfař, turista nebo milovník přírody, Hoddevik vám nabídne nezapomenutelný zážitek spojený s nádhernou norskou přírodou.

Doufáme, že jsi se dozvěděl/a něco užitečného o celkem komplexním tématu, jako je kempování na divoko v Norsku. Snažili jsme se ti přinést praktické rady a tipy z naší nezapomenutelné cesty. Hlavně si to pořádně užij, ale nezapomeň, štěstí přeje připraveným!

 

Na trvl.cz najdeš i kompletní itinerář na týdenní objevování Lofot bez starostí na tvém obytňáku. 

Další praktické informace z naší cesty obytným vozem v Norsku už brzy na naší stránce. Přihlaste se k našemu newsletteru ať ti nic neunikne!

Potřebuješ pomoc s plánováním norského dobrodružství? To je naše specializace! Vyplň náš dotazník nebo nás kontaktuj přímo na info@trvl.cz.

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

Cestování

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024