menu

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024
Cestování

Polární záře je fenomén, který poslední roky pravidelně vídáme v zimních měsících na sociálních sítích a nutno říct, že jde opravdu o nádherný přírodní úkaz. A to zejména na fotografiích, protože právě na fotkách z telefonu či fotoaparátu polární záře pořádně vynikne. To však neznamená, že byste ji prostým okem měli problém vidět – jen prostě není tak zářivé výrazná, jako právě na fotografiích.

Obecné tipy

Obecných tipů pro sledování záře je hned několik, v tomto článku se podíváme na ty nejdůležitější z nich.

Jak vyfotit polární záři telefonem?

Dnes snad každý u sebe nosí telefon, i proto se nabízí polární záři fotit právě tímto zařízením. Ve výsledku je to nejvíce pohodlný způsob, na který nepotřebujete nic extra speciálního. V případě focení telefonem totiž stačí mít aktivní noční režim – čím více vteřin, tím lépe – a alespoň trochu pevné ruce.

Telefon navíc slouží dobře jako „hledač“ záře, fotoaparát totiž záři vcelku výrazně zesiluje a několikrát se nám při lovu záři osvědčilo oblohu sledovat právě přes displej telefonu. Toto platí zejména při nižším KP Indexu, kdy záře nemusí býti tak „zářivá“.

Jak vyfotit polární záři fotoaparátem?

Oproti focení telefonem je na focení záře pomocí fotoaparátu zapotřebí manuální nastavení i základní příslušenství.

Jak můžete vidět na seznamu výše, vyfotit a vlastně vůbec vidět polární záři opravdu není jen tak. Troufáme si tvrdit, že při focení na telefon nebudete mít žádný problém a pokud budete svůj výtvor sdílet „pouze“ na Instagram, kvalita bude v pořádku. V případě focení na fotoaparát, se stativem a nejrůznějším, výše uvedeným, nastavením, je už více náchylné na chyby – výsledek však stojí za to.

Úprava fotografií

Myslete také na to, že většina fotografií, které vidíte na sociálních sítích a vlastně i v tomto článku, prošla jistou úpravou. Původní fotografie polární záře nejsou tolik výrazné a byla u nich zvýšená expozice, kontrast a další nastavení. V našem případě skrze Adobe Lightroom.

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Chcete se vydat do Finska nebo na Island a polární záři také zažít na vlastní oči? Mrkněte na náš itinerář na míru a nechte si sestavit podrobný plán dle vašich požadavků.

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

CestováníBlog

Kempování v Norsku aneb skutečný příběh divokého kempování s obytňákem

Marty the Van 16. 02. 2024