🌍 Cesta na sever, aneb první TRVL.cz Meetup se blíží! Registrujte se zdarma.

menu

Dovolená u moře v Norsku? Pláže, teplota moře a tipy na místa

Marty the Van 01. 11. 2023
BlogCestování

Když se řekne dovolená u moře, určitě vás jako první destinace nenapadne Norsko. Realita na jižním a jihozápadním pobřeží Norska v létě ale nastíní přesný opak.

Jižní a jihozápadní pobřeží 

Jižní a jihozápadní pobřeží Norska je domovem několika nejkrásnějších pláží v Evropě. V létě můžete očekávat příjemné teploty, pokud budete mít štěstí, šplhající až k 25°C. Pobřeží je proto rájem nejenom pro místní, ale i turisty z celého světa. Nečekejte ale přeplněné pláže jako v italském Bibione. V Norsku si najdete dostatek prostoru, osvěžující moře a skvělé zázemí.

Pobřeží je velmi oblíbenou destinací turistů, kteří sem cestují autem, nebo letí do větších měst jako jsou Stavanger, (který je nejblíž) nebo Bergen. Autem se zde dá dojít i z Osla, avšak to leží více na jihovýchodě a cesta na pobřeží jihozápadního Norska může zabrat pár hodin.

Njervessanden

Teplota moře

Teplota moře na jihozápadním pobřeží Norska se pohybuje mezi 14°C až 18°C. Teplota může být ovlivněna řadou faktorů, včetně aktuálních mořských proudů a lokálního počasí. Teplé letní dny mohou způsobit mírné zvýšení teploty povrchové vody, ale kvůli chladnému Golfskému proudu a dalším mořským proudům v Severním moři zůstává voda v Norsku poměrně chladná i v létě. Turistům ale teplota vody moc nevadí a berou ji jako součást otužování. Sami jsme byli svědky dětí, které jsou na teplotu moře tak zvyklé, že si v ní dokážou hrát celý den.

Pokud nemáte rádi studenou vodu, nezoufejte. Pobyt na pláži samotný je krásným zážitkem a nabízi nespočet možností k nekonečným procházkám, obdivování přírody, hraní plážového volejbalu nebo kouzelného pikniku na pláži. A nejlepší zážitek? Pozorování půlnočního slunce nad obzorem moře. Takovou romantikou nepohrdne ani ten největší tvrďák!

Pláže v Norsku na jihozápadním pobřeží jsou písečné a patří mezi nejkrásnější v zemi. Mezi ně se řadí například Solastranden nedaleko Stavangeru, nebo několik kilometrů dlouhá Borestranden.

My během naší cesty navštívili několik menších pláží, s méně turisty a skvělým zázemím. Dobrým příkladem je pláž Njervessanden, která je jenom kousek od jednoho z nejkrásnějších majáků v oblasti Lindesnes Fyr. Pokud ale budete objevovat pobřeží autem, vydejte se jakýmkoliv směrem a určitě na nějaký klenot narazíte i sami.

Pláž Njervessanden

Spangereid, Agder

Navštivte tuto krásnou pláž v okolí města Spangereid v jižním Norsku. Njervesanden není tolik turisticky známá, ale o to krásnější typická norská pláž s nádhernou přírodní scenérií, čistými břehy a osvěžujícími severními vodami. Pláž je obklopena nízkými skalami, borovicovými lesy a typickými norskými domky.

U pláže naleznete skvělé a nové bezplatné parkoviště, nová sociální zařízení s teplou vodou, venkovní sprchy, několik volejbalových a dětských hřišť, stejně jako kempingové posezení.

V okolí se dá pohodlně dostat například k Lindesnes majáku, který je jeden z nejkrásnějších a největších v regionu. Hezkou procházkou se dostanete do unikátní podmořské restaurace Under.

Doporučujeme si také užít večer při západu slunce přímo na pláži, která je skutečně nádherná a velká, a proto si každý najde svůj kousek soukromí.

Lindesnes Fyr

Lindesnes, Agder

Lindesnes Lighthouse neboli maják v Lindesnes umístěný na samém nejjižnějším cípu Norska je majestátním svědkem námořní historie s více než 165 lety. Tahle hlavní atrakce oblasti nabízí ale mnohem více, než jen nádherný výhled na moře.

Postaven na skalnatém výběžku, kde se střetávají vody Severního a Baltského moře, tento maják byl po staletí důležitým navigačním bodem pro plavby podél norského pobřeží. Nedaleké pěší stezky vedou skrz husté borové lesy, kolem tůní s čistou vodou a přes skalní útesy s dechberoucími výhledy na širé moře.

Pro milovníky přírody je okolí Lindesnes Lighthouse skutečným rájem. Ať už chcete sledovat vzácné druhy ptáků, kteří si zde našli svůj domov, či prozkoumávat malebné zátoky a skryté pláže, oblast kolem majáku vám nabídne nezapomenutelné zážitky.

Co se týče praktických informací pro návštěvníky, v blízkosti majáku je k dispozici prostorné parkoviště. A pokud máte chuť na něco dobrého k snědku, v okolí se nachází lokální pekárna s vynikajícími skořicovými šneky. V širším okolí od parkoviště najdete také několik pohodlných ubytovacích zařízení a restaurací, kde můžete ochutnat tradiční norskou kuchyni. Za zmínku určitě patří restaurace Under – unikátní podmořská restaurace, která nabízí hostům nejen gourmet zážitky, ale také panoramatické výhledy na podmořský svět přímo z jejích oken.

Na místo se dokonce dá dojít i na kole a to po klasické cestě pro vozidla. Tenhle cyklovýlet nabízí mnoho krásných výhledů a proto vřele doporučujeme.

A co zbytek Norska?

Pláže více na severu jsou spíše charakteristické svým skalnatým nebo oblázkovým pobřežím. Může se vám ale stát, že tady taky narazíte na krásnou písečnou pláž s jemným bílým pískem. Jednou z nich je magická pláž v Hoddeviku, která nabízí útočiště surfařům z celého světa.

Hoddevik

Hoddevik, Nordfjord

Hoddevik, malebná pláž ukrytá mezi vysokými horami na západním pobřeží Norska, nabízí nejen vynikající podmínky pro surfování, ale také fascinující okolí, které můžete prozkoumat pěšky. Přírodní stezky vás zavedou k nejvyšším bodům okolních hor, odkud se vám naskytne nádherný pohled na celou oblast až k horizontu Atlantského oceánu. Jedním z oblíbených výletních cílů je nedaleký vrch Kjerringa, známý svými impozantními skalními formacemi a nádhernými výhledy na západní norské pobřeží.

Pro milovníky historie je zde možnost navštívit starobylé osady a pozůstatky z dob Vikingů. Výlety jsou vhodné pro všechny věkové kategorie, od rodin s dětmi po zkušené turisty, a stezky nabízejí různé úrovně obtížnosti. V blízkosti Hoddeviku naleznete také kemp a parkoviště, což usnadňuje plánování vícedenního pobytu.

Na parkovišti je k dispozici samoobslužný kiosk s potravinami a občerstvením a na recepci kempu je také nabídka občerstvení. K dispozici jsou čisté veřejné toalety, kde se dá i převléct.

Během sezony se každý den koná lekce jógy v staré stodole, což přidává na atmosféře a zážitku. Takže, ať už jste surfař, turista nebo milovník přírody, Hoddevik vám nabídne nezapomenutelný zážitek spojený s nádhernou norskou přírodou.

Na Lofotech vás čeká ráj s čistými písečnými plážemi s dobrou dostupností, nebo naopak nedotčené pláže, ke kterým se dá dostat jenom po vlastních. Pro nás mezi top tři pláže na Lofotech jednoznačně patří pláž Skagsanden, dále nedotčená Kvalvika, nebo pláž Haukland.

Pláž Skagsanden

Flakstad, Nordland

Jedinečná pláž na Lofotech, kterou se oplatí zažít! Ať už jste vášnivým surfařem, milovníkem posedávání a čtení na pláži, nebo zapáleným turistou, tuto pláž si musíte vychutnat. Najdete zde vše, co potřebujete k strávení nádherného dne na Lofotech.

Skagsanden nabízí krásný čistý písek, širokou pláž a ledové vody moře. Ve vodě se nenachází žádné skály, a proto jsou zde skvělé podmínky pro surfování. K dispozici je půjčovna surfů, ale i surfařská škola, pokud se chcete učit. Na pláži najdete Lofoten Beach Camp, jeden z nejlepších kempů na Lofotech, který jednoznačně doporučujeme. V rámci kempu je k dispozici sauna s nádherným výhledem na pláž, a po saunování se můžete jít osvěžit přímo do moře. K dispozici je také útulná restaurace, kde si můžete dát snídani, oběd či večeři. Můžete sedět uvnitř obklopeni stylovými surfy, nebo venku na terase s nádherným výhledem.

Pokud neplánujete zůstat v kempu několik dní, můžete využít veřejné parkoviště a užít si pláž jen na pár hodin.

Doporučujeme zde zůstat i na západ slunce nebo na polnoční slunce, což byl pro nás, a věříme, že bude i pro vás, nezapomenutelný zážitek.

Pláž Kvalvika

Moskenesøy

Kvalvika Beach patří mezi nejkrásnější a nejizolovanější pláže Lofotských ostrovů v Norsku. Nachází se na severní straně ostrova Moskenesøya. Je obklopena vysokými skalnatými vrcholy a je přístupná pouze pěšky, což dodává tomuto místu jedinečný charakter. Aby jste si ji mohli užít, musíte si ji opravdu zasloužit. Nejbližší parkoviště se nachází podél silnice Fv808. Odtud můžete zaparkovat a vydat se na přibližně 2 km dlouhou pěší túru přes hory k pláži. Trasa je středně náročná s několika strmými úseky, ale výhledy stojí za to. Cesta je dobře značená a má kvalitní povrch, ale doporučujeme nosit pevnou obuv.

Samotná pláž je obklopena impozantními skalami, a výhled na otevřené moře je dechberoucí. V létě můžete pozorovat působivé půlnoční slunce nad mořem. Na pláži stojí malá dřevěná chýše, postavená v roce 1910 dvěma Nory, kteří zde přečkali zimu.

Díky své izolovanosti je Kvalvika ideálním místem pro kempování pod širým nebem. Mnozí turisté zde tráví noc, aby mohli zažít půlnoční slunce nebo severní záři. Pláž je oblíbeným místem i pro fotografy díky svým úchvatným scenériím a specifickému světlu. Nezapomeňte si s sebou vzít dostatek vody, jídla a teplého oblečení kvůli izolovanosti místa.

Pokud si chcete procházku prodloužit a udělat si okruh krásným okolím, doporučujeme vystoupat na vrchol Ryten nad pláží a pak se vrátit přímo zpátky k autu. Tuto túru si užijete za jakéhokoli počasí, nicméně výstup za slunečného dne s dobrou viditelností nabídne úchvatné výhledy. Okruh má dohromady 9 km a zabere vám pomalejším tempem 5 hodin.

Pláž Haukland

Leknes, Nordland

Pláž Haukland, známá také jako Haukland Stranda, je často považovaná za jednu z nejkrásnějších pláží Lofotských ostrovů, což můžeme plně potvrdit. Tento široký bílý písečný úsek je lemován vysokými skalnatými vrcholy a smaragdovým mořem, což vytváří dechberoucí kontrast typický pro Lofoty. Haukland Stranda se nalézá na severozápadní části ostrova Vestvågøya. Je snadno přístupná silnicí z hlavních měst ostrova a parkování je možné přímo u pláže za poplatek.

V této oblasti je co objevovat. Pláž je ideálním místem pro piknik, odpočinek pod sluncem nebo jen pro obdiv nádherného výhledu na moře a okolní hory. V létě je Haukland Stranda skvělým místem, odkud můžete pozorovat fascinující půlnoční slunce. Pro milovníky turistiky nabízí okolní hory řadu tras s dechberoucími výhledy. Doporučujeme trek začínající přímo na pláži. Nedaleko od Haukland Strandy se nachází další malebná pláž Uttakleiv, k níž se můžete dostat pěšky a rozhodně stojí za návštěvu.

V zimních měsících je Haukland ideálním místem pro pozorování severní záře díky své výhodné poloze a minimálnímu světelnému znečištění. Ať už plánujete návštěvu v létě či v zimě, Haukland by rozhodně neměl chybět na vašem seznamu. Nebudete litovat!

Preferujete více jezera než moře? Finsko je sice krajinou tisíce jezer, ale Norsko vás taky určitě nezklame. Kromě moře je tady nespočet možností koupání v čistých a udržovaných jezerech nebo dokonce i fjordech. Místní lidé koupání, otužování a saunování milují, a to je důvod, proč možnosti ke koupání najdete téměř všude.

Co tedy očekávat?

Rozhodně žádné dovolenkové klišé. Dovolená u moře v Norsku je zcela odlišným zážitkem od klasických slunečných destinací. Představte si zlatý písek obklopený vysokými skalními útesy, s výhledem na hluboké modré vody Atlantského oceánu. Nepřeplněné a široké pláže, nádhernou přírodu okolo, osvěžující moře a mnoho surfařských příležitostí.

Tak co, přibalíte k pohorkám do batohu i plavky?

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

Cestování

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024