🌍 Cesta na sever, aneb první TRVL.cz Meetup se blíží! Registrujte se zdarma.

menu

5 vodopádů, které nesmíte na Islandu minout

Martin & Tina 11. 10. 2023
Cestování

Island je proslulý mnoha věcmi, ať už jde o drsnou, ale nádhernou přírodu, aktivní sopky, polární záři nebo třeba majestátní vodopády. A právě na 5 z nich se dnes podíváme. Na Islandu jich jsou stovky, možná i tisíce a věřte mi, že až budete cestou míjet třeba 20. odbočku k vodopádu, budete přemýšlet, jestli to bude něco, co jste ještě neviděli a zda to za stojí. Níže uvedených 5 vodopádů však minout při vaší návštěvě tohoto ostrova opravdu nemůžete.

1. Seljalandsfoss

Prvním vodopádem, který 100% stojí stojí za návštěvu, je Seljalandsfoss. Jde o jeden z nejznámějších vodopádů na ostrově, který je proslulý svou velmi dostupnou polohou, výškou i tím, že jej můžete celý obejít a dostat se tak k neskutečným pohledům zpoza vodopádu. Pokud se vydáte na celou trasu kolem vodopádu, což rozhodně doporučujeme, připravte si pláštěnku či nepromokavé oblečení a pevné boty – stezka totiž může být velmi kluzká.

Seljalandsfoss

Island

Seljalandsfoss je úchvatný vodopád na Islandu, nacházející se na jižním pobřeží ostrova. Patří mezi nejslavnější a nejnavštěvovanější vodopády na Islandu.

To, co dělá Seljalandsfoss výjimečným, je skutečnost, že návštěvníci se mohou projít za kaskádovou vodní oponu, což je opravdu neskutečný zážitek. Vodopád padá zhruba 60 metrů z útesu.

Díky cesta vedoucí za vodopádem můžete obdivovat vodopád z jiné perspektivy a jakmile se k vodopádu začnete přibližovat, ucítíte všudypřítomnou rosu. 

Přístup k Seljalandsfossu je jednoduchý, s parkovištěm a dobře udržovanými stezkami. Návštěvníci si mohou prohlížet vodopád ve vlastním tempu a obdivovat výhledy. U vodopádu je hned několik míst, ze kterých budete mít skvělé fotky.

Seljalandsfoss se nachází nedaleko slavné Ring Road, a i proto je populárním místem pro turisty. Doporučujeme tak návštěvu vodopádu naplánovat spíš na dopoledne, než se začne plnit parkoviště autobusy s turisty. Je to must-see pro turisty a fotografy, a zastávka u něj vám nezabere moc času. Určitě ale doporučujeme návštěvu spojit s dalším vodopádem Gljúfrabúi.

2. Gljúfrabúi

Druhým v pořadí je vodopád, jehož jméno se vám pravděpodobně nepodaří vyslovit. To však neznamená, že jej můžete z vašeho seznamu míst k navštívení škrtnout, ba naopak. Gljúfrabúi je menší vodopád, který najdete jen pár stovek metrů od výše zmíněného vodopádu Seljalandsfoss a který není zdaleka tak vysoký či široký – i tak je ale v něčem velmi unikátní. Skrývá se totiž v jeskyni, kam se dostanete pouze přebroděním menšího potoka. To, co vás však bude čekat na druhé straně „tunelu“ určitě stojí za to. Jeskyně u Gljúfrabúi je velmi fotogenická, připravte se však na to, že pokud budete chtít fotku opravdu zblízka, pravděpodobně z jeskyně neodejdete suší.

Gljúfrabúi

Island

Gljúfrabúi je schovaný v úzké soutěsce poblíž Seljalandsfossu a nabízí jedinečný a okouzlující zážitek. Návštěvu těchto dvou vodopádů určitě spojte do jedné, auto zaparkujete u Seljalandsfossu a dojdete až k Gljúfrabúi, je to kousek, dohromady maximálně 3 kilometry. 

To, co ho dělá výjimečným, je jeho odlehlá poloha a hlavně to, že je schovaný a zvenku jej vlastně ani neuvidíte. Chcete-li se dostat k  vodopádu, budete muset projít úzkým prostorem ve skále a brodit se tekoucí vodou – pokud bude více vody, je to spíš na holinky nebo vysoké pohorky, pokud vody nebude hodně, můžete přejít po kamenech suchou nohou. Může se však stát, že vody bude tolik, že se tam ani nebude možné dostat, problémem pak není voda tekoucí po zemi, ale spíš ta přímo z vodopádu. Jakmile se ocitnete uvnitř, odměnou vám bude pohled na vodopád, který proudí dolů ze stropu soutěsky. Dejte ale pozor na to, že mokré kameny mohou pěkně klouzat, na místě se tak pohybujte opravdu opatrně. Je tam i velký kámen, na který se dá vylézt v případě, že pokud není vody moc.

Gljúfrabúi za to určitě stojí, navíc ne každý turista ze Seljalandsfossu tam dojde, může se vám tak poštěstit, že tam budete úplně sami.

3. Skógafoss

Dalším vodopádem, který najdete nedaleko, stále na jihovýchodní straně ostrova, je velmi známý Skógafoss. Tento 60 metrů vysoký a 25 metrů široký vodopád je opět skvěle dostupný autem, se zázemím v podobě WC i občerstvení. Kvůli tomu tam ale pravděpodobně primárně nepojedete. Kvůli čemu se naopak Skógafoss vyplatí navštívit je jeho neskutečná síla – pokud stojíte přímo pod ním – duhy, které se v jeho okolí vytváří i plošina, která nabízí neskutečné pohledy přímo do vodopádu i blízkého okolí.

Skógafoss

Skógar

Skógafoss je vodopád, který patří mezi nejznámější a nejnavštěvovanější vodopády na ostrově. S výškou přesahující 60 metrů a širokým vodopádem je Skógafoss opravdu přírodním divem Islandu. Jeho mohutný proud vody vytváří mraky rosy a nabízí úchvatný pohled.

Tento vodopád se nachází v malebné krajině poblíž vesnice Skógar. Okolní vrcholky hor a zelené údolí vytvářejí nádhernou kulisu pro Skógafoss a přidávají mu na šarmu.

Skógafoss je také známý svou charakteristickou šířkou, necelých 25 metrů. Můžete se projít přímo k vodopádu. Podél vodopádu vede cesta po schodech na vyhlídku, odkud se můžete podívat na vodopád zeshora, nebo můžete pokračovat po cestě dál k dalším vodopádům: Hestavaðsfoss, Fosstorfufoss, Steinbogafoss, Fremri-Fellsfoss, Innri-Fellsfoss, Kæfufoss a Skalabrekkufoss. 

Skógafoss je snadno přístupný a hned u něj je parkoviště. Je to oblíbená zastávka pro turisty na jižní části ostrova. Kvůli své přístupnosti u něj bývá dost turistů, cesta po schodech nahoru se tak může protáhnout, ale výhledy za to určitě stojí.

4. Dettifoss

Čtvrtým vodopádem na našem seznamu je nejsilnější vodopád v Evropě, co se objemu protékající vody týče. Jeho neuvěřitelnou sílu potíte i několik desítek metrů daleko, a to zejména za deštivého počasí nebo na jaře, v období tajícího sněhu. Dettifoss se nachází na severu ostrova, cesta k němu tak není tak jednoduchá jako k ostatním zmíněným vodopádům – pokud nepojedete celou Ring Road, tedy celý okruh kolem Islandu, pravděpodobně se vám „zajížďka“ k tomuto skvostu nevyplatí.

Dettifoss

Severní Island

Vodopád Detifoss na Islandu je jedním z nejimpozantnějších přírodních úkazů v zemi. Je to největší vodopád podle objemu vody v Evropě, což z něj dělá úchvatné místo pro cestovatele. Nachází se v národním parku Vatnajökull, a je dostupný po silnici č. 862, která vede k oběma jeho břehům. Cesta k vodopádu není nikterak složitá, připravte se však na krátkou vycházku, která může zejména v blízkosti samotného vodopádu lehce klouzat.

Detifoss je vodopádem superlativů – má sílu, hukot a ohromný efekt. Vlhčí období, zejména na jaře po tání sněhu, nabízí impozantní divadlo vody. V létě se pak okolí vodopádu promění v zelenou oázu s pestrou květinovou kobercovou výzdobou. Je to místo, kde se můžete ponořit do síly přírody a cítit tu neuvěřitelnou energii, kterou příroda může vykouzlit.

V blízkosti Dettifossu najdete i další, už trochu menší, vodopády, například Selfoss či Hafragilsfoss.

5. Gullfoss

Posledním vodopádem na našem seznamu je Gullfoss, obří vodopád v oblasti tzv. Golden Circle, tedy velmi známé oblasti nedaleko hlavního města. Právě díky své dostupné lokalitě je Gullfoss jedním z vůbec nejnavštěvovanějších vodopádů na Islandu. Při návštěvě Gullfossu doporučujeme nezůstat pouze na horní plošině, odkud je krásný výhled na celý vodopád, ale projít se také přímo „ke zdroji“. Připravte si však pláštěnku a pevné boty – po cestě totiž určitě nezůstanete suší. Pokud vodopád navštívíte brzy na jaře nebo přímo v zimě, můžete se těšit na kupu ledu, která jej obepíná a dělá z něj ještě zajímavější vodní dílo.

Gullfoss

Island

Gullfoss je jedním z největších a nejznámějších vodopádů na Islandu, voda v řece Hvítá vytéká z ledovce Langjökull a poté kaskádovitě padá 32 metrů po dvou kaskádách vodopádu Gullfoss. Od parkoviště vede cesta přímo k němu. S sebou doporučujeme si vzít pláštěnku, protože voda stříká ze všech stran. V létě se vodopádem každou sekundu valí přibližně 140 kubíků vody, zatímco v zimě toto číslo klesá na přibližně 109 kubíků.

Spolu s gejzírem Strokkur a národním parkem Thingvellir je jednou ze zastávek tzv. „zlatého okruhu (trojúhelníku)“, v angličtině Golden Circle, který obsahuje nejvýznamnější turistická místa na Islandu. V blízkosti vodopádu je návštěvnické centrum. 

Jak již bylo zmíněno, vodopádů na Islandu je daleko víc. A nejen jich. Pokud vás Island zaujal, doporučujeme navštívit tuto stránku, případně si rovnou nechte vytvořit itinerář na míru. Rádi do něj zakomponujeme nejen výše uvedených 5 vodopádů, ale i mnoho dalšího.

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

Cestování

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024