🌍 Cesta na sever, aneb první TRVL.cz Meetup se blíží! Registrujte se zdarma.

menu

3 nejlepší místa, odkud na Madeiře sledovat východ slunce

Martin & Tina 17. 10. 2023
Cestování

Dovolená a brzké vstávání? Že to nejde dohromady? Pro část cestovatelů, kteří preferují odpočinek, pravděpodobně ne. Pro ty aktivnější, kteří toho chtějí stihnout za den maximum, však ano. A právě sledování východu slunce by v dané destinace nemělo na vašem „todo listu“ chybět. Jinak tomu není ani v případě Madeiry, která je navíc díky svému místu na mapě sledování východu slunce vstřícná. Průměrný čas pro východ slunce je totiž až zhruba v půl 8 ráno. Pokud navíc Madeiru navštívíte mimo hlavní sezónu – podobně jako my ke konci října – pak ani brzké vstávání není třeba. V tuto dobu totiž slunce vychází až po 8. hodině ranní.

Sledovat východ slunce lze hned z několika míst na ostrově a každé je svým způsobem a lokalitou speciální. První na našem seznamu je Miradouro da Ponta do Rosto, což je velmi dobře dostupná vyhlídka, cca 30 minut autem od hlavního města Funchal. Východ slunce je z tohoto místa opravdu nádherný, neboť slunce vidíte vylézat na hraně oceánu i skal na pobřeží tohoto portugalského ostrova. Na vícero vyhlídek se navíc dostanete za několik málo minut od parkoviště, což z tohoto místa dělá opravdu must-see záležitost – ať už na východ slunce či kdykoli jindy.

Miradouro da Ponta do Rosto

Miradouro da Ponta do Rosto

Miradouro da Ponta do Rosto je vyhlídka na východním konci ostrova. Vyhlídka je snadno dostupná autem. Jelikož se vyhlídka nachází na východě a poskytuje neomezený výhled na ranní oblohu nad oceánem, doporučujeme sem jet na východ slunce. Na místě jsou i lavičky a stoly, můžete se tu u východu slunce i nasnídat.

Vyhlídka Ponta do Rosto je místem, které musíte navštívit, nabízí totiž nezapomenutelný pohled na pobřeží. Můžete odtud pozorovat vlny, které se rozbíjejí o skály pod vámi. Je to skvělé místo, kde je poznat sopečný původ ostrova a působivé geologické útvary, které utvářejí zdejší krajinu.

Druhým tipem, kde se vyplatí na Madeiře sledovat východ slunce, je třetí nejvyšší hora ostrova Pico do Ariero, konkrétně pak vyhlídka se jménem Miradouro do Juncal, která je jen pár minut chůze od vrcholku této hory. Na vrchol ve výšce 1 818 metrů nad mořem se dostanete pohodlně autem, což znamená další velmi dostupnou destinaci nejen na sledování východu slunce. Pokud se vám navíc poštěstí, toto místo vám nabídne dechberoucí výhled na východ nad hustými mraky nad okolním údolím.

Miradouro do Juncal

Pico do Arieiro

Vyhlídka Miradouro do Juncal je jen 300 metrů od parkoviště u Pico do Arieiro a je odtud krásný výhled. Určitě návštěvu téhle vyhlídky spojte s návštěvou Pico do Arieiro. My jsme sem vyrazili i na východ slunce a rozhodně to doporučujeme. Výhledy na okolí jsou nádherné, ale záleží na počasí. Pokud je mlha a hodně mraků, neuvidíte odsud kromě mraků skoro nic, takže předtím, než sem pojedete, se podívejte na předpověď počasí.

Je zde jen potřeba myslet na to, že toto místo je východem slunce vyhlášené a už zhruba 30 minut před východem můžete mít problém najít místo na zaparkování. Doporučujeme proto vyrazit o něco dříve a sledovat předpověď počasí, případně i webkamery přímo na místě.

Ponta de São Lourenço

Posledním doporučením, odkud je krása sledovat východ slunce na Madeiře, je nejvýchodnější bod ostrova – Ponta de São Lourenço. Doporučujeme sem vyrazit nejen na východ slunce, ale zejména na krásný trek PR8, který má bez mála desítek metrů 8 kilometrů. Východní poloha tohoto místa však určuje, že právě odtud je na východ slunce skvělá podívaná – připravte se jen na náročnější výšlap, rozhodně náročnější než u prvních 2 tipů výše.

Ponta de São Lourenço

Caniçal, Madeira

Ponta de São Lourenço je nejvýchodnější oblast ostrova Madeira, která nabízí nádherný výhledy na oceán a barevné skalní útvary. Pokud si Madeiru představujete jako zelený ostrov s mnoha druhy rostlin, v případě oblasti Ponta de São Lourenço na to rovnou zapomeňte. Tato část ostrova totiž svým zabarvením půdy i vegetací připomíná spíše měsíční krajinu, což je dáno zejména tím, že jde o velmi suchou část Madeiry, která je navíc vystavena silnému větru od oceánu.

Co v této oblasti určitě můžeme doporučit je turistická trasa PR8, která vede v podstatě skrze celý poloostrov a kterou si navíc můžete „zpříjemnit“ prudkým výšlapem na vrchol Pico do Furado, odkud je pravděpodobně nejlepší výhled na nejvýchodnější bod ostrova Madeira. Připravte se však na trochu náročnější 8 kilometrů dlouhou trasu, na kterou si nezapomeňte přibalit také vodu a svačinu – čeká vás totiž sucho a převýšení necelých 400 metrů. Odměnou však budou opravdu nádherné výhledy i krajina.

Pokud tuto východní oblast Madeiry navštívíte, nezapomeňte se cestou zastavit také na další nádherné a lépe dostupné vyhlídce, Miradouro da Ponta do Rosto.

Zaujala vás Madeira a chtěli byste sem vyrazit nejen na východ slunce? Mrkněte na jeden z našich itinerářů, například nejlepší vyhlídky na Madeiře, který obsahuje i zmíněná místa.

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

Cestování

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024