🌍 Cesta na sever, aneb první TRVL.cz Meetup se blíží! Registrujte se zdarma.

menu

Reynisfjara jako jediná pláž na Islandu s černým pískem? Ale kdepak!

Martin & Tina 12. 10. 2023
Cestování

Island je jedním z mála míst na světě, kde se můžete projít po černé pláži, respektive černém písku. Jak asi tušíte, černý písek se na Islandu vyskytuje díky mnoha sopkám, které mj. produkují právě sopečný prach a popel, který se následně přemění také v písek.

Když se řekne pláž s černým pískem ve spojení s Islandem, cestovatelům asi automaticky naběhne ta nejznámější z nich – tedy Reynisfjara. Jde o jednu z nejkrásnějších, ale také nejnebezpečnějších pláží na Islandu, zdaleka však nejde o jedinou pláž, na které najdete tento typ písku.

Reynisjara

Vík

Pláž Reynisfjara je jedním z nejznámějších a nejfotografovanějších míst na Islandu – jde totiž o kombinaci černého písku s nádhernými útesy. Nachází se na jihu ostrova, poblíž vesnice Vík í Mýrdal. Pláž je známá svým černým pískem, který je tvořen sopečným popelem a jinými sopečnými horninami. Pláž je také známá svými čedičovými útesy, které se tyčí nad mořem. Tyto útesy jsou nazývány Reynisdrangar a jsou domovem řady ptáků, včetně racků a mořských orlů.

Reynisfjara není pouze krásným, ale bohužel také velmi nebezpečným místem, zejména pro „nezkušené“ turisty. Několikrát se zde totiž stalo, že tzv. sneaker waves (lze přeložit jako plíživé vlny), které se objevují zákeřně rychle a nečekaně, stáhly do vody turisty, kteří byli k oceánu zády a nedávali si na toto nebezpečí pozor.

Reynisfjara ale není zdaleka jedinou černou pláží na Islandu, nedaleko se nachází další černá pláž, v podstatě na hranici města Vík, která nabízí podobně krásně pohledy a naprosté minimum lidí, což se bohužel o této známější pláži říct nedá.

A proč je právě Reynisfjara tak nebezpečná? Objevuje se na ní jistý typ vln, tzv. sneaker waves, což v překladu znamená plíživé vlny. A že jsou opravdu plíživé a na první pohled velmi nenápadné, můžete vidět například na níže uvedeném videu, kde jedna z těch vln smetla hned několik nepozorných turistů. A to i přes to, že přímo u vstupu na pláž existuje hned několik varování, včetně semaforu s ilustrací, kam se v danou dobu doporučuje nejdále zacházet. Ale znáte to, lidé jsou nepoučitelní.

Nedaleko této známé pláže se nachází například neméně krásná, ale výrazně méně exponovaná černá pláž, na hranici městečka Vík. Oproti Reynisfjaře se zde nebudete cítít jako na Václaváku. Černých pláží na Islandu jsou stovky, možná tisíce, proto se nesnažte navštívit pouze tu nejznámější, ale najděte si ideálně i tu, kde nebude tolik lidí.

Pláž s černým pískem Vík

Vík

Pláž s černým pískem ve Víku je méně turistickou verzí pláže Reynisfjara. Zastavili jsme se tu po cestě z Víku a rozhodně to můžeme doporučit. Pláž Reynisfjara může být dost zaplněna, tady jsme byli ale pokaždé sami. Auto nechte přímo u pláže, pár kroků a jste na ní. 

Další takovou pláži, ke které však není tak jednoduchá cesta, je pláž pod útesem Dyrholaey, která se táhne na jih i sever od této krásné vyhlídky nejen na oceán, ale i vnitrozemí.

Dyrholaey

Vík í Mýrdal

Cesta na Dyrhólaey je pěkně strmá, takže jeďte pomalu. Toto místo je známé svými dramatickými útesy, černými písečnými plážemi a ikonickým skalním obloukem, který vyčnívá do oceánu. Je to dobře dostupné, auto můžete zaparkovat na parkovišti téměř přímo u majáku. Je na vás, jak daleko se rozhodnete dojít, výhledy jsou tu úžasné. V oblasti celkem dost fouká, buďte na to připravení. Od konce dubna do srpna zde můžete vidět ráno nebo večer papuchalky, přes den jsou obvykle u moře a chytají potravu. Jde o malého mořského ptáka s typickým výrazně zbarveným zobákem.

V neposlední řade, i taková Diamond Beach, kterou najdete více směrem na sever, stále však na východní straně Islandu, je jednou z mnoha černých pláží. Tato pláž je však známější díky ledovým krách, které se vyplavují na břeh a připomínají třpytivé diamanty. Jde však jednoduše o další ukázku, že černá pláž na Islandu není pouze jedna.

Diamond beach

Island

Diamond beach je černá písečná pláž na jižním pobřeží Islandu, nedaleko ledovcového jezera Jökulsárlón. Pláž je proslulá ledovými krami, které se vyplavují na břeh a připomínají třpytivé diamanty. Ledové kry pocházejí z nedalekého ledovce Breiðamerkurjökull a jsou odnášeny do moře ledovcovým jezerem Jökulsárlón. Nejlepší doba pro návštěvu Diamand beach je během zimních měsíců, kdy jsou ledové kry větší a početnější.

My jsme Diamond beach navštívili v září a v dubnu, v září jsme měli větší štěstí, protože na pláži byly obrovské ledové kry. V dubnu byly na pobřeží jen drobné ledové kry, někdy může být pláž úplně prázdná. 

Auto můžete nechat buď na parkovišti u Diamond beach, nebo na hlavním parkovišti u jezera Jökulsárlón, protože tato dvě místa jsou prakticky na jednom místě.

Island je kouzelnou destinací nejen co se pláží týče. V jednom z minulých článků jsme dali dohromady 5 vodopádů, které při vaší cestě Islandem nesmíte minout. Pokud se chcete o Islandu dozvědět více informací, doporučujeme prozkoumat tuto sekci. Rádi pro vás také připravíme itinerář na míru, kde najdete nejen černé pláže, vodopády, ale mnoho dalšího.

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

Cestování

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024