🌍 Cesta na sever, aneb první TRVL.cz Meetup se blíží! Registrujte se zdarma.

menu

3 oblíbené rozhledny a vyhlídky v Praze a blízkém okolí

Martin & Tina 28. 12. 2023
Výlety

Praha je nejen matkou měst, ale i velmi rozmanitou oblastí s velkým množstvím kopců. Právě i díky nim se v Praze a blízkém okolí nachází hned několik krásných vyhlídek a rozhledem, na které se podíváme se dnešním příspěvku.

1. Rozhledna Doubravka

A začneme rovnou jednou z nejoblíbenějších rozhledem na území Prahy. Tou není žádná jiná rozhledna než Doubravka na Praze 14. Jde o dřevěnou stavbu z roku 2018, která nabízí výhledy zejména na oblast Černého mostu a Hostavic, mezi kterými se nachází. Cesta na rozhlednu vede buď právě z Hostavic nebo ze Starých Kyjí a jde o krátkou procházku vhodnou jak pro děti, tak i čtyřnohé mazlíčky.

Rozhledna Doubravka

Praha 14

Pražská rozhledna Doubravka se nachází mezi Hostavicemi a Černým mostem a nabízí nejen skvělou podívanou do okolí. Rozhledna, která byla dokončena roku 2018 a je dílem architekta Martina Rajniše, je zajímavá zejména svou konstrukcí z akátového dřeva,  Tři obří nohy dávají rozhledně dostatečnou stabilitu, která je ve výšce 20 metrů a 98 schodů potřeba. Slabším povahám však předem prozradíme, že výšlap oněch 98 schodů do výšky zas tak stabilně nepůsobí.

Na místě jsou k dispozici mobilní toalety a v letních měsících zde byl i karavan s občerstvením (v roce 2019).

2. Vyhlídka Dívčí skok

Druhým tipem na krásný výhled na území Prahy je vyhlídka Dívčí skok v přírodní rezervaci Divoká Šárka na Praze 6. Právě oblast Divoké Šárky nabízí nespočet menších vyhlídek na blízké okolí, turistické stezky i klidné okolí Šáreckého potoku. Pokud tak hledáte klid jen několik málo minut od centra Prahy, dobře dostupný jak autem, tak i MHD, Divoká Šárka je tou správnou volbou. Třešničkou už je pak právě výhled z Dívčího skoku.

Vyhlídka Dívčí skok

Divoká Šárka, Praha

Vyhlídka s označením Dívčí skok je jedním z mnoha zajímavých míst v přírodní rezervaci Divoká Šárka v Praze 6. Skalní útvar je přístupný po červené stezce směrem od vodní nádrže Džbán, ze které budete muset v první zatáčce uhnout doleva a vystoupat vcelku strmý kopec. Na něm se směrem doprava dostanete právě na Dívčí skok, opačný směr vás pak dovede na Kozákovu skálu.

Na vyhlídce dostanete krásný výhled na velkou část Divoké Šárky, který stojí za to zejména při západu slunce.

3. Rozhledna Závist

Posledním dnešním tipem na krátký výlet za krásným výhledem na území Prahy je Rozhledna Závist, nedaleko Dolních Břežan. Jde o velmi moderní rozhlednu z roku 2021, která je otevřená celoročně, je zdarma a nabízí krásné pohledy nejen na jihozápadní část Prahy, ale i do okolní přírody. Více o rozhledně, i cestě k ní, se dozvíte jako vždy v detailu místa zde na TRVL.cz.

Rozhledna Závist

Dolní Břežany - Lhota

Na vrcholu 389 metrů vysoké hory Hradiště, kterou najdeme téměř na hraně Středočeského kraje a Hlavního města Prahy, se nachází dřevěná rozhledna Závist. Z té je krásný výhled nejen na blízké okolí, včetně vysílače Cukrák či Zbraslav, ale i na téměř celou Prahu.

Rozhledna se nachází jen pár metrů od zbytků keltského oppida Závist, jehož historie sahá až do zhruba 175 let před naším letopočtem. Kvůli ochraně této historické památky bylo však toto naleziště v roce 2003 zasypáno, nečekejte tak, že si vše důkladně prohlédnete. Představu vám však dá hned několik informačních cedulí v okolí.

K rozhledně se dostanete nejlépe od parkoviště na konci Dolních Břežan, odkud se vydáte buď po cyklostezce nebo po zelené turistické stezce, ze které následně na rozcestí Hradiště odbočíte na stezku žlutou. Pak vás bude čekat trochu strmější stoupání přímo k rozhledně. Jedna cesta činí něco málo přes 3 km, počítejte tak minimálně s 1,5 hodinou na celý výlet (6,3 km).

Vyhlídek a rozhledem je nejen v okolí Prahy jistě více, další místa můžete jednoduše najít v tipech na místa a výlety po celé České republice.

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

Cestování

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024