🌍 Cesta na sever, aneb první TRVL.cz Meetup se blíží! Registrujte se zdarma.

menu

Bizáry, které ochutnáš na Madeiře

Eva a Pavel 08. 02. 2024
BlogCestování

Dovedeš si představit, jak chutná banán zkřížený s maracujou? Nebo plod snad nejznámější pokojovky – Monstery? Takové bizarnosti nabízí úžasně rozmanitá flóra Madeiry. Terasovitá pole, pokrytá banány, uvidíš na Madeiře všude. Pokud chceš ale ochutnat tu pravou, dalo by se říct až nekonvenční exotiku, kterou jsi pravděpodobně ještě nikdy neměl/a, hledej podél cest stánky s ovocem a zeleninou. Často u silnice uvidíš farmáře. Zastav se u nich na kus řeči a na košt. 

Bizáry, které ochutnáš na Madeiře

Pokud chceš mít všechno na jednom místě, pak vyhledej ovocný/zeleninový trh. V hlavním městě Funchalu je jeden velmi proslulý a turistický – Mercado dos Lavradores. Pokud ti nevadí nechat se trochu obrat, klidně sem zavítej. Než ti farmář něco prodá s pětinásobnou přirážkou, nechá tě ochutnat různé druhy exotického ovoce. Samotná budova trhu je dost zajímavá, s tradičními azulejos a určitě stojí za prohlídku. 

Bizáry, které ochutnáš na Madeiře

My jsme byli nejvíc paf z ovoce Anony (Custard Apple), které chutnalo jak jahodovo-banánový milkshake. A když je perfektně vychlazená, předčí i zmrzku z Creme dela Creme! Zajímavou kombinaci kyselosti a sladkosti nabízí Tamarillo, malá měkká jablíčka křížená s rajčaty. A jedl/a si někdy kaktus? Ne? Tak to zkus Tabaibo! Říká se jim “fíky od ďábla”, asi proto, že jsou pekelně dobré. Na trhu najdeš několik druhů maracujy, dračího ovoce, papaju, guavu, physalis a spoustu dalšího ovocného potěšení. 

Bizáry, které ochutnáš na Madeiře

Pokud máš rád/a jedlé kašty, vydej se do Curral das Freiras – Údolí jeptišek. Je to malebná horská vesnička, v srdci ostrova a o kaštany a kaštanové produkty tu budeš doslova zakopávat. Dokonce tu prodávají kaštanové pálenky (jako suvenýr jistě oceníš). Když tu zapluješ do jakékoliv restaurace, na menu uvidíš nejméně 8 kaštanových jídel z 10. Neboj se a zkus třeba kaštanovou polévku.

Posledním a největším bizárem je národní madeirské jídlo zvané Espada. Try or die. Smažený obalovaný filet z ryby (Tkaničnice atlantská), na kterém je položený pečený banán (občas ananas), přelitý maracujovou omáčkou. I když nejsi zrovna milovníkem gastro oldschoolu (jako je kuřecí plátek s broskví), určitě si na tomhle pochutnáš. 

Bizáry, které ochutnáš na Madeiře

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

Cestování

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024