🌍 Cesta na sever, aneb první TRVL.cz Meetup se blíží! Registrujte se zdarma.

menu

Jak začít s kempováním v obytňáku?

Marty the Van 13. 11. 2023
BlogCestování

Zlákaly tě idylické insta fotky s karavanem na kraji útesu, nebo rozloženým piknikovým stolem plným dobrot s výhledem na fjordy? Nebo tě trefil obrovský boom cestování v obytném voze? Říkáš si, že to chceš zkusit, ale nevíš kde a jak začít? S kempováním v obytňáku to může být někdy složité. Hlavně ze začátku. Ale neboj, úplně ti rozumíme.

A proto ti v tomto článku vysvětlíme, kde začít, jak se rozhodnout, co je pro tebe to nejlepší, a dokonce tě naučíme pár základních slovíček, kterými musí disponovat správný „kempaři“.

Je kempování opravdu tak super?

Začít s kempováním v dodávce nebo karavanu není jen cestování samo o sobě, ale hlavně lifestyle. Je to vzrušující jízda plná objevování a přírody a svobody.  Ale stejně jako životní styl profesionálního fitnessáka nemusí být pro každého, tak ani cestování v obytňáku nemusí být šálkem kávy pro každého. Při cestování v obytňáku totiž vše trvá tak nějak déle. Musíš se starat o plno věcí, neustále hledat nová místa na přespání a zároveň nezapomenout akceptovat místní regulace. Může se stát, že tě někde překvapí dav dalších „camper headů“, když si chceš konečně užívat samotu, nebo tě v noci vystraší srnka, která se rozhodla okusovat travičku zrovna pár centimetrů od tebe. Pokud ses ale i tak nenechal odradit, čti dál!

Campervan na cestě s pozadím hor

Kempařův slovník

Než ale začneme seznamem toho, co tě čeká a nemine, pojďme si nejdřív probrat kempařskou slovní zásobu, která tě při plánování na cestách nemine:

Obytňák – většinou vozidlo, které je kompletně vybavené pro obytné účely. Má tedy běžně pevné postele, kuchyň, WC nebo dokonce sprchu. Je to taková garsonka na kolech.

Van – je povětšinou obyčejná dodávka, která byla přizpůsobená na obytné účely, a to od základů až po kompletní přestavbu.

Karavan – je vozidlo používané ke spání a kempování a může být dvojího typu:

Karavan (přívěs) – obytný přívěs, který se připojuje k tažnému zařízení auta. Můžeš ho pak zaparkovat a odpojit.

Obytný automobil (camper) – motorové vozidlo integrující obytný prostor s řídicím prostorem, takže není potřeba žádné další auto pro tažení.

Různé typy obytných vozů při jezeře s pozadím hor a stromů

Kempování na divoko – neboli „wild camping“ nebo „free camping“, je forma kempování mimo oficiální kempy nebo místa určená na přespání v autě. Jedná se o spaní venku, často v odlehlých přírodních oblastech, jako jsou lesy, hory nebo pláže, kde nejsou k dispozici žádné standardní kempovací zařízení a služby.

Kemp – zařízení, kde můžeš stanovat nebo parkovat karavan a zůstat přes noc. Kempy bývají vybaveny různými základními až pokročilými zařízeními, jako jsou toalety, sprchy, elektrické přípojky, a někdy i kuchyňské prostory, prádelny, bazény a hřiště.

Táboriště – Táboriště je prostor určený pro venkovní kempování, který může být součástí kempu nebo se může nacházet v přírodě. Táboriště většinou poskytují místo pro postavení stanu, zaparkování karavanu nebo obytňáku a jsou obvykle méně vybavená než kempy.

Vanlife – životní styl, který zahrnuje život a cestování ve vanu nebo dodávce, která byla přestavěna na obytný prostor. Fenomén, který spojuje lásku k dobrodružství, svobodu a minimalismus, přičemž lidé, kteří životní styl vanlife praktikují, často cestují z místa na místo, objevují nové kultury, krajinu a zkušenosti.

Nezapomeň ale, že názvosloví používá každý jinak a za jedním slovem mohou různí lidé vidět různý smysl. Proto si vždy ověř například v půjčovně karavanů, jestli opravdu oba myslíte to samé.

Jak teda začít?

Výběr pojízdného domova

Základem je… to prostě vyzkoušet! Předpokládáme, že na své první dobrodružství si svůj pojízdný domov půjčíš. Důležité je od začátku vědět, co hledáš a co je pro tebe důležité.

Stará ikonická T1 stojící na břehu jezera.

Chceš poznávat města a být co nejvíce nenápadný, aby nikoho ani nenapadlo, že tam spíš?
Pak sáhni po menší dodávce typu Transporter od VW nebo Marco Polo od Mercedesu.

Preferuješ pohodlí, dostatek prostoru a luxusní koupelnu na čtyřech kolech?
Měl bys nasednout do campervanu, který je uzpůsoben hlavně na kempování. Hledej idáelně auta značky Adria, Possl, nebo třeba Chausson.

Chceš být mobilní, odpojit přívěsný karavan v kempu a dále objevovat okolí s tvým osobním bourákem?
Žádný problém, tvojí volbou bude nejspíš přívěsný karavan. Hledej možná rozšířené typy Weinsberg a jiné.

Vše má své pro a proti. Proto si nejprve ujasni, co od dovolené očekáváš, a pak teprve hledej svého obytného kamaráda na cesty. Nenech se zlákat instagramovými fotkami, které častou mohou klamat. A kdyby ti ani tohle všechno nestačilo, komplet info tom, jak vybrat správné auto na cesty, najdeš například u Campiri.

Pokud jsi ale odvážný a rovnou jdeš do koupě, dej si na rozhodování trochu víc času. Zvaž klidně i další možnost – a to si udělat vestavbu do dodávky vlastními silami nebo podle vlastních představ.

Počítej ale nejen s časovou, ale i finanční náročností. I když my mezi takové odvážlivce patříme, zpětně bychom doporučili si vyzkoušet více typů obytňáků a až pak se teprve rozhodnout, co je pro tebe to pravé ořechové.

Hnědý pes v campervane

Mapa k pokladům (čti plánování trasy)

Plánování dovolené je vždy náročné a zabere to mnoho času. Dovolená na čtyřech kolech je ale ještě jiný level a je potřeba myslet na spoustu dalších věcí. Nikdo přece nechce kempovat v bažině plné komárů. Proto určitě sáhni po správných kempovacích apkách, mapách nebo webovkách, které se na cestách stanou tvými věrnými přáteli. Pokud hledáš místo na přespání, doporučujeme jednu z nejpoužívanějších aplikací Park4night, která ukazuje místa od divokého kempování až po luxusní kempy. Bojíš se, že sáhneš vedle a chceš se vždy cítit bezpečně a komfortně? Pak doporučujeme Camperguru, na kterém najdeš jen ověřené kempy a stání pro obytňáky.

Co se týče zážitků, u nás na trvl.cz najdeš mnoho typů a inspirací a to dokonce i s popisem a lokací, kde můžeš svůj domov bezpečně zaparkovat nebo kde se dobře najíst. To ti plánování ulehčí už teď.

Nechceš s plánováním vůbec ztrácet čas? Napiš nám a my ti s plánováním pomůžeme, nebo to uděláme celé za tebe.

A náš tip? Nikdy se neboj odbočit! Někdy tě ta nejméně nápadná cesta dovede k nejlepším dobrodružstvím a místům jako zrozeným pro jedinečné fotky do tvého cestovatelského alba. A kdy jinde, než na obytce? Užívej svobody, kterou ti přináší.

MasterChef: Camping edition

Vaření ve vanu je jako tanec – prostor je omezený a každý pohyb musí být promyšlený. Ale s trochou kreativity můžeš i v té nejmenší kuchyňce připravit nesmyslné hody. My jsme dokonce jednou uvařili i štědrovečerní večeři, takže limity se zde vážně nekladou. Osvědčeným chodem bývá většinou snídaně. Vstaň brzy, postav si na vařič kávu, uvař rychlá vejce a užívej si snídani venku s výhledem a probouzející se přírodou. A nemáš-li v obytňáku kuchyňku, nevadí. V Decathlonu, nebo jinde si můžeš zakoupit malé plynové bomby s vařičem, na kterém si připravíš téměř cokoliv.

Etiketa moderního kempaře

Jo, vím, už je toho hodně, ale etiketa v rámci kempování je důležitá pro udržitelný způsob cestování a abychom se všichni cítili co nejlépe. Týká se to nejen respektu k společnosti a vzájemné úctě, ale také udržitelnosti a ohleduplnosti k přírodě. Jaké základní věci bys měl mít na paměti?

Respektuj přírodu: Nezapomínej, že jsi dočasným hostem v přírodních oblastech, které navštěvuješ. Zanechej místo tak, jak jsi ho našel, nebo ještě čistší. Vše, co přineseš, musíš taky odnést. Nikdy nezanechávej odpadky a používej ekologické produkty. Nikdy nevypouštěj odpadové vody na místech, které na to nejsou určené.

Dodržuj pravidla: Informuj se o místních zákonech a předpisech týkajících se kempování a parkování. V některých oblastech může být kempování na divoko omezeno nebo zakázáno.

Buď ohleduplný: Ať už jsi v kempu nebo na divoko, ber ohled na ostatní kolem tebe. Zvlášť v noci nedělej hluk a omez světlo, abys nerušil divokou zvěř ani své sousedy.

Podporuj místní komunity: Nakupuj místní produkty a služby. Tvoje podpora pomáhá ekonomice lokací, která navštěvuješ.

Tato základní pravidla ti pomohou nejen cítit se dobře a komfortně, ale také pomohou chránit zvířata, přírodu a ostatní kolem tebe.

Jak začít s kempováním v obytňáku?

A teď, když už víš vše potřebné, je čas vydat se na cestu. Leží před tebou svět nekonečných možností. Cest, které čekají, až je objevíš, a zážitků, které se stanou vzpomínkami na celý život. Kempování v obytňáku není jen o hledání dokonalého místa pro parkování nebo o vychytávání triků pro kompaktní život. Je to o svobodě vybrat si každé ráno nový směr, o pocitu domova, který můžeš vzít kamkoliv, a o radosti z objevování. Tak otoč klíčem, nastartuj motor a vydej se na cestu. Nepřestávej objevovat.

Nemáš čas na plánování?

Sestavíme ti itinerář přesně na míru. Rychle, přehledně a podle našich osobních zkušeností z cest po celém světě. Již od 1 990 Kč.

Zjistit více

Přečtěte si také

Všechny články
Cestování

Přímé lety z Prahy na Island jsou zpět! Play nabízí cesty 2x týdně

Martin & Tina 25. 04. 2024

Cestování

Jak vyfotit polární záři? Tipy na focení fotoaparátem i telefonem

Martin & Tina 20. 02. 2024